VZW De Madam, vrouwen- en lesbocentrum

MELDERTSTRAAT 38 - 3500 Hasselt

email: demadam@yahoo.com - tel: 011 25 22 94


De Madammenroute doorheen Hasselt.

In Hasselt staan geen standbeelden van historisch belangrijke vrouwen, wel zijn in het volksgeheugen heel wat verhalen waarin vrouwen een rol spelen bewaard gebleven.
In Hasselt werden de kinderen niet gebracht door de ooievaar of groeiden in bloemkolen, nee, zij werden door de Waalse ‘botressen’(mandendraagsters) vanuit de Luikse koolputten meegebracht. Lili Protprot verdeelde de kranten en Trien Coenen baatte een bekende staminee uit. En dan waren er ook nog Het Zwart Verken, De Belle Jeanne, Nellebotin, De Belle Mina, De Katenne Met, Den Hopla,  zat Sofieke,…

Het Vrouwencentrum wilde wel eens weten of er in Hasselt dan geen vrouwen een rol gespeeld hadden in de geschiedenis van de stad. Dat bleken er op het eerste gezicht bitter weinig te zijn. In onze stad zijn weinig straten naar vrouwen genoemd. Van alle standbeelden die Hasselt rijk is, is geen enkel beeld opgedragen aan een bekende vrouw, wel zijn er standbeelden voor de vrouw in het algemeen zoals: ‘Vrouw in de zon’, ‘De studentin’, ‘Het marktboerinneke’, ‘Wiske’, ‘Katrien’ en de ‘Onbekende oorlogsvrouw’.  Dat de gewone stadsvrouwen, zo weinig vermeld worden in de hele geschiedenis komt doordat de mannen de dienst, althans de officiële, uitmaakten. Toch droegen vrouwen bij tot de ontwikkeling en uitbouw van de stad.

Een geschiedenis die de rol van deze vrouwen verzwijgt doet hen onrecht aan.
Deze “madammenroute” wil vrouwen in Hasselt de plaats geven die zij verdienen. Met deze routegids wil het Vrouwencentrum en de Stad Hasselt de geschiedenis van Hasselt vervolledigen. Zonder geschiedschrijving besta je niet. Wij willen vrouwen bewust maken van die geschiedenis. We willen hen aanmoedigen om in de toekomst de plaats in te nemen die hen toekomt.
Omdat de geschiedenis van een stad nooit stil staat heeft deze Madammenroute in 2015 een vernieuwing/restyling gekregen waardoor 'moderne' Hasseltse vrouwen zoals Axelle Red ook aan bod komen.

 

Prijs: 3€

Afstand :±6 km

Te verkrijgen:op het secretariaat van De Madam.

Op aanvraag kan een begeleide wandeling aangevraagd worden.

€5 p/p (boekje inbegrepen).

Home